Kā piemērot zaļā publiskā iepirkuma kritērijus pārtikas produktu piegāžu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem?

«Publisko iepirkumu konkursu rokasgrāmatas» jaunākajos abonentizdevuma papildinājumos – zvērinātu advokātu biroja Redot advokāti ir iekļāvuši šādu informāciju:

  • zaļā publiskā iepirkuma kritēriju piemērošana pārtikas piegāžu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumos;
  • Latvijas Republikas Augstākās tiesas atziņas attiecībā uz sūdzību iesniegšanas termiņiem.

Līdz ar to rokasgrāmata ir papildināta ar jaunu apakšnodaļu 5.8. «Zaļā publiskā iepirkuma kritēriju piemērošana pārtikas produktu piegāžu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem» – 2014. gada 6. novembrī spēkā stājās Ministru kabineta noteikumi Nr. 673 «Noteikumi par vides kritēriju piemērošanu un piedāvājuma izvēles kritēriju noteikšanu pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem», kas nosaka prasības publiskajam iepirkumam, kurā izmanto vides kritērijus (zaļais publiskais iepirkums), un to piemērošanas kārtību, kā arī piemērojamos piedāvājuma izvēles kritērijus pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem. Tāpat arī šajā nodaļā ir norādīti principi, kas jāievēro pārtikas produktu iepirkumā. Šajā apakšnodaļā detalizēti skatīti šādi jautājumi:

  • 5.8.1. «Zaļā publiskā iepirkuma kritēriju piemērošana pārtikas produktu piegādes iepirkumiem» – pārtikas produktu piegādes iepirkumu dala daļās. Daļas veido, ņemot vērā vienu vai vairākas pazīmes. Tehniskā specifikācija – pasūtītājs iekļauj tehniskajā specifikācija prasības, kas atbilst pārtikas produktu iepirkuma principiem. Pārtikas produktu piegādes iepirkumam piemēro piedāvājuma izvēles kritēriju – saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums. Piedāvājumu izvēles kritēriji. Līgumā ietveramās prasības. Principu piemērošana pārtikas produktu piegādes līgumiem, kas noslēgti, piemērojot PIL 8.2 panta piecpadsmito daļu (t.i., gadījumos, kad pasūtītājs ir tiesīgs nepiemērot PIL regulēto «mazo» iepirkumu procedūru).
  • 5.8.2. «Zaļā publiskā iepirkuma principu piemērošana ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem» tehniskā specifikācija, piedāvājumu izvēles kritēriji, līgumā ietveramās prasības.

Tāpat atbilstoši papildinātas šādas apakšnodaļas:

  • 1.10. «Piedāvājuma vērtēšanas kritēriji. Nepamatoti lēts piedāvājums»;
  • 9.1. «Kārtība, kādā tiek izskatīti iesniegumi un strīdi par PIL noteikumu pārkāpumu» – iekļauta Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta 2014. gada decembra prakse.